CALABRIË, het onbedorven zuiden, In de teen van de laars vind je de regione Calabria; samen met Basilicata de meest ongerepte en onbedorven regione van Italia.

Het toerisme begint een belangrijke plaats in te nemen maar de grootste bron van inkomsten komt o.a. uit citrusfruit, olijven, druiven, graan en groente en de verkoop van olijfolie en de exploitatie van de uitgestrekte jasmijnvelden. De olie van de bloemen wordt verwerkt in dure parfums. De kustlijn beschikt niet alleen over rustige zandstranden maar is ook uitermate geschikt om citrusfuit te telen. Het accent ligt op de citroen, de sukadecitroen en bergamot. De olie uit de schil van de bergamot wordt ook gebruikt in de parfumindustrie en om de Earl Grey thee zijn karakteristieke smaak te geven.

Magna Graecia
Calabria was een van de eerste plekken in Italia waar de Grieken zich vestigden; nu wordt er in sommige dorpjes nog Grieks gesproken. De Grieken noemde dit gebied ‘Enotria’, Wijnland, een naam die later op heel Italia betrokken werd. De mooiste restanten uit de tijd van de Griekse overheersing zijn te vinden in Locri Epizefiri bij Gerace. Van een later tijdstip is de Byzantijnse invloed, waarvan je het mooiste voorbeeld aantreft in het dorpje Stilo. De 10e-eeuwse La Cattolica met vijf zeer karakteristieke torens is een van dé beeldmerken van Calabria. Ook in het dorpje Rossano vind je nog interessante overblijfselen uit de Byzantijnse tijd.

Calabrië is nog tamelijk onbekend, maar daarom niet minder mooi. Langzaam maar zeker krijgt deze regio meer bekendheid en voorzieningem voor toeristen, maar ook is het binnenland voor de avontuurlijke reiziger een paradijs op aarde. Een mix van Griekse invloeden en Italiaanse sfeer zorgen voor een unieke combinatie. Het ene dorp is nog mooier gelegen dan de ander, wat ook veroorzaakt wordt door de enorme hoogteverschillen.

De kusten van Calabrië worden wel de mooiste van Italië genoemd, als je een plaatsje als Tropea hebt gezien weet je waarom. Gerace is een stadje waar je versteld staat van het landschap en kerkjes. De grootste stad van Calabrië is Reggio, waar je onder andere twee puntgave bronzen beelden uit de griekse oudheid kunt bezichtigen in Museo Archeologico Nazionale. Ben je avontuurlijk ingesteld en wil je eens verder kijken dan het al bekende Italië, denk dan eens aan Calabrië. Calabrië is echt de moeite waard…

 

Geschiedenis

Calabrië was een belangrijk centrum van de Griekse beschaving voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Hier leefde Pythagoras en de bekendste Griekse beelden zijn de Bronzi di Riace die zich nu in het Nationaal Museum van Reggio di Calabria bevinden. Calabrië was vele jaren lang onderdeel van het Romeinse Rijk en kwam onder de heerschappij van het Byzantijnse Rijk na de val hiervan en daarna van de Noormannen. Deze laatsten vormden het Koninkrijk Napels, dat in diverse hoedanigheden over Calabrië heerste tot de eenwording van Italië.

Dit koninkrijk zelf kende vele overheersers: De Habsburgse dynastieën van zowel Spanje als Oostenrijk; de Franse Bourbon dynastie, en kort Napoleon’s algemene Murat. Gedurende deze hele tijd bleef Calabrië een arme en uitgebuite regio. De Aspromonte, een bergachtige streek in centraal Calabrië, was het toneel van de beroemde slag van de Risorgimento (eenwording van Italië) waarin Garibaldi gewond raakte.

 

 

Het klimaat van Calabrië

Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar heeft Calabrië het gehele jaar door warme dagen. Calabrië heeft de minste regen dagen en de meeste zon dagen van heel Italië. Doordat Calabrië in het uiterste puntje van Italië ligt kan zelfs in de winter (december t/m februari) door de Sirocco (deze woestijn wind komt vanuit de Sahara en kan gedurende drie dagen warme lucht vanuit Noord-Afrika naar Europa brengen) de temperatuurverschillen oplopen tot 10°C waardoor het soms midden in de winter als in de lente kan aanvoelen.
Calabrië heeft een middellands zee klimaat wat uiteraard betekend dat de winters er mild zijn en men warme zonnige zomers kan verwachten. Calabrië heeft volgens de Wereld Gezonheid Organisatie officieel één van de beste klimaten voor gezondheid en welzijn.

 

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de provincie Calabrië: