Vibo Valentia heeft een levendig centrum vol met archeologische monumenten. De stad schrijft eigenlijk al geschiedenis vanwege haar benaming. Eerst heette de stad Hipponion. In de Romeinse tijd werd deze vervangen door de huidige naam, Vibo Valentia. Vervolgens is de stad in 1235 herdoopt tot Monteleone da Matteo Marcofaba, naar de secretaris van Federico II. En tot slot, kreeg de stad in 1928 haar oorspronkelijk Romaanse naam Vibo Valentia terug.

Het stadspark aan de Viale Regina Margherita wordt omringd door palazzi uit de 17e en 18e eeuw en leidt naar de waardevolle Duomo, uit omstreeks 1600, die gebouwd is op de resten van een Byzantijnse basiliek. Binnenin tref je belangrijke kunstwerken aan, onder meer marmeren beelden van Antonello Gagini uit de 16e eeuw.

Ook de moeite van het bekijken waard is de kerk San Michele, geïnspireerd op Toscana ten tijde van het Rinascimento, Renaissance, en de kerk Santa Maria degli Angeli. Beide kerken dateren uit de 16e eeuw. Het Museo Archeologico Statale Vito Capialbi toont vondsten uit de tijd van Hipponion.

Aanbevolen is ook een bezoek te brengen aan de ruines van het oude Hipponion. Hier vind je nog sporen van een indrukwekkende Griekse muur en een fundament van een Dorische tempel uit de 6e en 5e eeuw voor Christus. Maar ook heb je vanaf hier een schitterend wijds uitzicht dat zich uitstrekt van Palinuro in Campania tot de Etna op Sicilia.